Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Specialgranskning av föreningar

​I morse kunde vi läsa i Dagens Nyheter att skatteverkets enhet för insatser mot grov organiserad brottslighet planerar att granska föreningar. De menar att föreningar har stora möjligheter att vara anonyma. Vidare informerar reportrarna om att de föreningar som har en omsättning som är lägre än 80 miljoner inte ens behöver göra en årsredovisning. Vad som inte framkommer i artikeln är att inga enskilda näringsidkare, eller handelsbolag heller behöver upprätta en årsredovisning. 

Det sista med undantag om inte minst en delägare är en juridisk person. I artikeln ges upplysningen om att bedrivs ingen näringsverksamhet och föreningens tillgångar är lägre än 1,5 miljoner kan de helt strunta i bokföringen. Låter ändå rimligt - Ingen näringsverksamhet kräver ingen redovisning.

Vad som inte heller framgår är att det finns många seriösa ideella föreningar, som bedriver en allmännyttig verksamhet som inte heller kräver någon skatteplikt, vilka ändå upprättar årsbokslut och har löpande redovisning. Medlemmarna i en förening har även intresse i att föreningen hanteras ordentligt och med god kontroll som redovisning kan skapa.

Många ideella föreningar får in medlemsavgifter, som inte är skattepliktiga och inte heller avdragsgilla för medlemmarna. En allmännyttig ideell förening kan t ex ha intressen inom psykiatri, forskning och barnomsorg. Skatteverkets enhet för insatser mot grov brottslighet bedömer det dock som en ökad risk att vissa kan gå från enskild näringsidkare eller aktiebolag till föreningar, eftersom det ger möjlighet till anonymitet. Undrar om inte de som eventuellt vill syssla med grov organiserad brottslighet hellre väljer en annan form än något som kräver ett organisationsnummer.

Fria företagare med affärsmoral

Relaterade inlägg

Somhemma
Din redovisningsbyrå i Stockholm
Follow us

Copyright © 2003 - 2021 All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.