Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Fria företagare med affärsmoral

Ny typ av nätmaffia

De senaste dagarna har jag stört mig en del på webbsidor och portaler som lägger upp småföretagares firmanamn på sina egna sidor, utan att ha bett ägarna om någon som helst tillåtelse, det vill säga respektlöst.

Det tycks inte finns samma affärsmoral på Internet som ute i verkligheten, dessutom gör sig dessa ägare till ovan benämnda sidor okontaktbara utan telefonnummer eller e-post och endast med något allmänt kontaktformulär, som knappt besvaras om du inte lägger ner upprepade sändningar.

Idag finns det även ett flertal förmedlingsbolag där vissa säljare, startar portaler på nätet och samtidigt kraftigt marknadsför andras företagstjänster för en specifik bransch, så de småföretag som fortsatt vill vara sina egna med den frihet det ger, försöker dessa portaler nästan ta över med befintliga kunder och närapå beter sig som arbetsgivare, samtidigt som de förstör och förhindrar företagets egen marknadsföring, image som företagare och ger tydliga hänvisningar till företagens konkurrenter.

De blir stora bromsklossar för entreprenörer på Internet som startat företag för att de vill vara sina egna och inte ha en arbetsgivare. Igår lade jag energi på att höja rösten åt ett flertal av dessa nätannonsörer som lägger upp företag och fysiker utan lov för att själva tjäna pengar, där företagen av vissa framställs respektlöst och ger dem ett missgynnande intryck för utomstående.

För mig blir det ingen större skillnad mellan dessa bolag och maffian på 30-talet som sysslade med så kallad beskyddarverksamhet och genom utpressning begärde pengar av restaurangägare. Något som tydligen finns även idag enligt Expressen.

Idag på nätet finns det även sedan länge större annonsbolag som utan tillåtelse slänger upp alla företag som de hittar i något register utan design, logga eller smak, eller efter företagsägarens eget tycke eller tillåtelse, om denna inte slänger upp tiotusentals kronor till annonsföretaget varje år, som från början inte ens fått tillåtelse att använda deras företagsnamn.

Om du inte betalar, så ligger företagsnamnet kvar hos dem, utan snygg design eller efter ditt tycke eller tillåtelse och när någon sökt fram ditt företagsnamn, så hänvisar annonsbolaget dessutom läsaren till dina närmaste konkurrenter! Företagen skulle klara sig så mycket bättre, utan dessa annonsportaler, eller annonsportaler som använder denna bedrägliga utpressningsmetod.

Likaså förmedlingsbolag som hindrar småföretagarens egen marknadsföring för att ta över en hel marknad med sin egen synlighet där tjänsterna inte utförs av den som tar över synligheten på Internet utan av de små företag som vill vara fortsatt fria och egna som istället begränsas i sin frihet.

Namnstölder

Annat du råkar på som småföretagare är andra företag som snor ditt företagsnamn och startar ett domännamn med samma firmanamn som dig, utan att rycka på axlarna eller på sin höjd ger dig ett samvetslöst skratt om du påtalar detta för dem. Startar någon ett företag och inte ens har kreativitet nog att använda ett eget firmanamn, så är dessa företag troligen på fel spår.

Hitta.se lägger sedan även upp dessa tjuvaktiga företag på sin sida, som egentligen är bolag som heter något helt annat, än det firmanamn du arbetat upp under mer än ett decennium på Google. Det sägs att finns du inte bland de tre första på Googles sökträffar, så får du inte många läsare. Nu ligger huvudsakligen alla så kallade Förmedlingsbolag högst upp bland dessa träffar med sina annonser och ofta, oavsett hur mycket pengar du själv lagt ner på Googles annonser syns du inte längre. Dåliga företagare som saknar affärsmoral använder därför andras upparbetade namn och gör till sitt eget utan samvete eller affärsmoral.

..

Fria företagare med affärsmoral

Jag vill slå ett slag för hederlighet och affärsmoral på nätet. Ska någon göra business ska det inte ske genom att sänka andra. Faktum är att jag funderar på att starta en förening - Fria företagare med affärsmoral, dit folk kan ansluta sig och få någon form av certifikat. Bakom föreningen ska det finnas en form av hederskodex där företag hjälper varandra och inte hindrar någons synlighet, verksamhet eller tar över något som tillhör någon annan. Ungefär så enkelt som vi lär barnen att inte ta något som tillhör någon annan, utan vi ska hjälpa och inte stjälpa varandra inom näringslivet.

Bokslut - Vad är egentligen bokslut?
Specialgranskning av föreningar
Somhemma
Din redovisningsbyrå i Stockholm
Follow us

Copyright © 2003 - 2021 All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.