Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Avdragsgill jul 2019 - Vad blir avdragen i jul?

Snålare regler tillkom för arbetsgivare efter 1 januari 2017. Arbetsgivare har en möjlighet att hålla julfest för anställda som en skattefri förmån om det handlar om en intern representation för personalen. Utgifter för julbordet är dock inte avdragsgillt alls efter de nya reglerna trädde i kraft 1 januari 2017.

Julfest med julbord

Tidigare kunde företag få avdrag med 90 kr plus moms för representationsmåltider. Det gäller inte längre. Däremot kan företaget lyfta moms gällande förtäring på ett belopp upp till 300 kr per person, så endast momsen kan lyftas för måltiden.

Det förekommer ibland utgifter för musikunderhållning, lokalhyra och uppträdanden. Dessa kringkostnader är fortsatt avdragsgilla med 180 kr plus moms per person. Vidare kan de anställdas övernattningar och resor i samband med en julfest på annan ort bli avdragsgill i sin helhet när det sträcker sig till högst en övernattning och inte blir en ren viloresa.

Avdragen för detta är begränsat till maximalt två personalfester per år för företaget.

Jullunch

Får personal följa med företaget på jullunch, räknas det inte som intern representation, vilket innebär att lunchen blir förmånsbeskattad hos den anställda. Kostnaden kan dras av som för vanliga lönekostnader.

Julbord med kunder

Lika sparsamma regler gäller här efter 1 januari 2017, alltså måltidskostnader ger inga avdrag. Även om det handlar om ett julbord för en kund i samband med någon typ av affärsmässig grund som gör det till en extern representation. När företaget bjuder kunder, affärspartners och dylikt på julbord uppfylls inte villkoren för representation, vilket innebär att inte heller momsen kan lyftas. Reglerna tolkas som att när det är en grupp bjudna individer samtidigt har det troligen inte förekommit någon form av affärsförhandling.

Undantag

Skulle företaget istället anordna ett event, exempelvis en kundutbildning, seminarium eller dylikt kan företaget få avdrag för kringkostnaderna för detta.

Lagom julfest..

Om företaget slår på för stort och blir allt för generös med personlig gästfrihet räknas det som lyxrepresentation och blir inte avdragsgillt för företaget. Personalen kan även råka ut för förmånsbeskattning vid alltför generösa personalresor och -fester. Det finns dock ingen fastställd gräns för vad som räknas som lyx, varför det bör hållas på en lagom eller rimlig nivå.

Julklappar

Anställda i sitt eget bolag tillåts endast ge sig själv en julklapp på maximalt 450 kr inklusive moms. En krona till och hela julklappen måste förmånsbeskattas hos den anställda och ingen moms får lyftas, däremot blir utgiften avdragsgill som för vanlig lön.

Kravet för att en julklapp ska vara skattefria för övriga anställda är att den är av mindre värde, enligt ovan och ska ges till alla anställda, eller en större grupp anställda. Julklappen får inte innehålla pengar eller presentkort, då leder det till förmånsbeskattning för den anställda. Vill den anställda att värdet för hennes julklapp ska skänkas till en ideell organisation kan den anställda råka ut för förmånsbeskattning, så det är inte att rekommendera.

Representationsgåvor som ges till kunder vid exempelvis jul är inte avdragsgilla, eftersom det räknas som personlig generositet. Däremot kan företaget få avdrag för enklare reklamgåvor, som har direkt anknytning till företaget. Det kan handla om pennor eller almanackor med företagets logga. Skatteverket anser att beloppsgränsen för reklamgåvor är 300 kr inklusive moms.

Skatteplanering före nyår - Vad är skatteplanering...
Sänkt skatt för pensionärer - Hur sänkt blir skatt...

Relaterade inlägg

Copyright © 2003 - 2024. All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå.